Mijnmotivatiebrief - Blog

Motivatiebrief Tips

Hoe maak je een sterke motivatiebrief? (2024)

· >
motivatiebrief maken

Deze vraag houdt veel mensen bezig en is ook niet eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit hoe je in een paar stappen een goede motivatiebrief maakt.

Eerst moet je je realiseren wat het doel is van de motivatiebrief of sollicitatiebrief. Het doel van een motivatiebrief is niets meer en minder dan om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dit betekent dat jouw motivatiebrief de brief- en cv-selectie van de recruiter moet overleven. Lees hier hoe je een korte motivatiebrief schrijft die opvalt en bovenop de stapel terecht komt.

Realiseer je hierbij ook dat jouw sollicitatiebrief aan de orde zal komen tijdens het sollicitatiegesprek. Je zult dus bevraagd worden op de motivatie teksten die je hierin opneemt. Wees je hier dus bewust van wanneer je jouw motivatiebrief schrijft.  Ook wanneer je een motivatiebrief schrijft voor een opleiding (bijvoorbeeld voor de opleiding zorg) of een stage dien je ermee rekening te houden dat je bevraagd zult worden op jouw motivatie. 

Daarnaast is het ook belangrijk om je te realiseren dat er altijd een basiscriterium is waar je aan moet voldoen. En dat basiscriterium is het voldoen aan de vacaturevereisten die in de vacaturetekst staan. Als je hier niet aan voldoet dan sta je al met 1-0 achter.

Opbouw motivatiebrief

We gaan er voor nu vanuit dat je voldoet aan de vacaturevereisten. Is dat dan voldoende? Nee! Er zijn waarschijnlijk ook genoeg andere sollicitanten die voldoen aan de eisen. De vraag is waarom jij dan meer geschikt bent dan de andere sollicitanten. Dit begint met een goede overtuigende motivatiebrief waarin je uitlegt waarom jij op deze functie solliciteert en waarom je geschikt bent. Lees in het volgende artikel meer over een paar krachtige tips voor het maken van een goede sollicitatiebrief.

Er zijn een aantal onderwerpen die we niet gaan behandelen in dit artikel. Dit betreft de opbouw van jouw motivatiebrief en de structuur van jouw sollicitatiebrief. Indien je hier meer voor wilt lezen dan verwijzen we je naar dit artikel: Wat is een goede opbouw van mijn motivatiebrief. Daarnaast vindt je in dit artikel ook geen integrale voorbeeldbrieven. Voor voorbeeldbrieven zoals een sollicitatiebrief voorbeeld voor administratief medewerker of een motivatiebrief voorbeeld als verpleegkundige verwijzen we je naar het volgende artikel Jouw motivatiebrief voorbeeld. Daar zul je korte motivatiebrief voorbeelden aantreffen. 

Wat doen we dan wel in dit artikel? In dit artikel zullen we specifiek aandacht geven aan de drie kernvragen van jouw sollicitatie. Dit betreft de volgende vragen:

  • Waarom wil je deze functie?
  • Waarom wil je deze functie bij deze organisatie?
  • Waarom ben jij geschikt voor deze baan?

Let op dat deze drie vragen ook beantwoord dienen te worden wanneer je een motivatie schrijft voor een open sollicitatie. 

Wat je je nu waarschijnlijk zult afvragen is: hoe moet ik deze vragen nou beantwoorden met goede motivatiezinnen? Hieronder helpen we je per vraag op weg zodat je staat bent om een korte maar krachtige motivatiebrief te schrijven voor allerlei verschillende functies zonder dat je hiervoor een sollicitatiebrief voorbeeld nodig hebt. 

Waarom wil je deze functie? Er zijn uiteenlopende redenen denkbaar waarom je een bepaalde baan wilt hebben. Je bent bijvoorbeeld klaar met je opleiding en zoekt een baan waarmee je kunt starten. Of je zit al een tijdje op dezelfde functie en bent op zoek naar iets nieuws. Al deze redenen zijn eigenlijk irrelevant voor de recruiter. Op basis van je CV kan een recruiter namelijk zien waarin je je bevind op jouw carrièrepad en zien waarom je op zoek bent naar een functie. Het gaat de recruiter juist om elementen die hij of zij niet kan zien in jouw CV. Het gaat dus om redenen die niet direct af te leiden zijn uit jouw cv maar die wel wat zeggen over jou als persoon. Als je bijvoorbeeld als stylist solliciteert dan heb je waarschijnlijk een mode opleiding gedaan. Vragen die in dit geval relevant zijn: Waarom ben je deze opleiding gaan doen? Waarom solliciteer je nu voor stylist in plaats van als mode ontwerper? Juist door deze vragen te beantwoorden kun je een unieke motivatie opstellen. In het geval van het voorbeeld hierboven kan het zijn dat je bijvoorbeeld op hele jonge leeftijd bezig was met mode omdat je ouders een modezaak hadden en je in het weekend meehielp als verkoper en erachter kwam hoeveel plezier het je bezorgde om mensen goed te kleden. Dit is maar een voorbeeld voor een motivatie. Uiteindelijk gaat het erom dat je bij jezelf te rade gaat waarom je de functie wilt en het ook durft op te schrijven! Wees niet bang om hierover eerlijk te zijn. 

Vervolgens komt de vraag waarom je deze baan wilt bij deze organisatie. Die vraag vinden mensen vaak lastiger omdat ze heel vaak alleen vanuit de functie denken. De functie als verpleegkundige kun je uitoefenen bij Ziekenhuis X en Ziekenhuis Y. Waarschijnlijk zal de functie heel erg op elkaar lijken qua inhoud. Maar toch zullen er verschillen zijn. En deze verschillen zullen er zijn in de cultuur van de organsiatie, de wijze waarop het werk georganiseerd is, de vrijheid die je hebt in je functie etc. etc. Benut al deze accenten in je brief! Want zonder dat je het door hebt zijn dat misschien de redenen waarom je liever bij Ziekenhuis X dan Ziekenhuis Y werkt. Zie hieronder twee willekeurige omschrijvingen van twee ziekenhuizen voor de functie als verpleegkundige. 

Ziekenhuis X:

Wat bieden wij jou

  • Betrokkenheid en waardering
  • Een flexibel en zelf in te vullen rooster
  • Enthousiaste contactpersonen van Highcare die altijd voor je klaar staan

Ziekenhuis Y:

Je eerste 90 dagen zijn bestemd voor het inwerkprogramma, waarin je uitgebreid kennismaakt met onze afdeling en de patiëntengroep. Via cursussen leer je alles over reanimeren, ECG’s aflezen en medicatie uitdelen, en duik je dieper in de wereld van cardiothoracale chirurgie. Zo ontwikkel je een helikopterview, helpen we je een klinische blik ontwikkelen en kun je na drie maanden zelfstandig aan de slag met alle onderdelen van je werk.

Je werkt samen met vier of vijf verpleegkundigen, een aantal arts-assistenten en verpleegkundig specialisten. Daarnaast heb je direct contact met de cardiochirurgen, van wie er dagelijks één opereert en de ander visites loopt. Een team dat altijd voor elkaar klaarstaat. En waar je elk moment mee kunt overleggen, even snel op de gang of uitgebreid met een kop koffie op tafel. Die positieve energie valt ook de patiënten op: we krijgen een score van 9,2 op de feedbackradar.

Zie je het verschil? Het ene ziekenhuis neemt de moeite om heel goed uit te leggen wat ze te bieden hebben t.o.v. de andere. Benut deze uitleg dan ook in je brief om aan te geven waarom je graag deze functie bij dit bedrijf wilt uitoefenen. 

Het kan natuurlijk ook zijn dan een vriend, kennis of buurman werkt bij het bedrijf. Gebruik dit dan!

Tot slot dien je de vraag te beantwoorden waarom jij geschikt bent. Dit is de vraag die je moet gebruiken om te shinen. En met shinen bedoelen we dan: schroom niet om goed te omschrijven waarom jij geschikt bent! Wil je weten hoe je dat kan doen? Het antwoord is heel simpel. Vraag eens feedback aan een collega, familielid of andere student (indien je een opleiding volgt). Vraag eens wat jouw uniek maakt? Waarom willen collega’s je graag in hun team? Waarom waarderen ze je? Etc etc. Kijk vervolgens naar wat ze allemaal zeggen en benut deze informatie. Wat zijn de rode draden die je ziet? Kun je hier iets mee? Vast wel!

Hieronder een voorbeeld. Stel dat je solliciteert voor de functie als administratief medewerker. Wat is er nodig om deze functie goed uit te kunnen voeren?

  • Je moet nauwkeurig zijn zodat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt. Een fout herstellen kost namelijk veel tijd. 
  • Je moet makkelijk en goed kunnen communiceren. Administratie staat namelijk niet op zichzelf. Je moet vaak contact hebben met anderen omdat ze bijvoorbeeld onvolledige informatie hebben aangeleverd. Daarnaast moet je waarschijnlijk vaak contact hebben met anderen omdat ze vragen hebben. 
  • Dit betekent ook dat je flexibel moet zijn en tegelijkertijd streng. Want administratieve vastlegging moet procesmatig gebeuren maar je moet ook weer niet rigide zijn tegenover andere collega’s. 

Gebruik dan de feedback van collega’s, vrienden en familie om aan te sluiten op deze kenmerken. Voorbeeld: 

In mijn werk ga ik heel accuraat te werken en ontgaan de kleinste details me niet. Mijn collega’s waarderen mij voor mijn scherpe blik en flexibele instelling. In mijn huidige baan als administratief medewerker bij Mediacon heb ik daarom de migratie van onze basisadministratie naar een nieuw financieel pakket mogen leiden. 

Bij het schrijven van een motivatiebrief is het van belang dat je jezelf, de functie en het bedrijf aan elkaar verbindt. Dit doe je door goed aan te sluiten bij de meest belangrijke eisen in de functie. Die eisen dien je goed te begrijpen en en vervolgens dien je hier middels voorbeelden uit jouw praktijk aan te geven waarom jij dus geschikt bent. 

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM