Mijnmotivatiebrief - Blog

Motivatiebrief Tips

Dit is hoe jouw motivatiebrief gaat opvallen! (2024)

· >

Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat jouw motivatiebrief bovenop de stapel komt? Lees de 4 tips hieronder en pas ze toe!

Iedereen onder ons die weleens verantwoordelijk is geweest voor het werven van een nieuwe collega’s kent dit. Terwijl het werk doorgaat moet je uit 50 motivatiebrieven en CV’s een geschikte collega selecteren. Voor jou als sollicitant is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Hoe zorg je ervoor dat jouw motivatiebrief niet opzij wordt gezet maar juist wordt gelezen? Hieronder geef ik je 4 goede tips voor een motivatiebrief die opvalt.

Tip #1 Het oog wil ook wat
Omdat een recruiter veel motivatiebrieven en cv’s bekijkt is het belangrijk dat je motivatiebrief en CV er optisch goed uitzien. Dat houdt in dat je motivatiebrief aantrekkelijk moet ogen en moet verleiden om deze te lezen. Er zijn een aantal simpele manier waarop je dit kunt krijgen. Ik som ze hieronder voor je op:

  • Je CV en motivatiebrief moeten in dezelfde opmaak, lettertype en lettergrootte zijn
  • Zorg voor een strakke uitlijning van jouw motivatiebrief 
  • Kies een lettertype dat vaak voorkomt, bijvoorbeeld Arial, Verdana of Calibri. 
  • Lettergrootte tussen 10 en 12 punten

Zie het volgende voorbeeld voor inspiratie

Tip #2 In de beperking toont zich de meester
Het is vaak een kunst om snel tot de kern te komen. De belangrijkste vragen waar je motivatiebrief antwoord op moet geven is waarom je de baan wilt hebben en waarom je geschikt bent. Als je hier teveel woorden voor nodig hebt dan doe je iets verkeerd. Zorg er dus voor dat je eerst voor jezelf goed nadenkt waarom je de baan wilt hebben en waarom je geschikt bent. Schrijf het dan op en ga vervolgens kijken naar wat essentieel is. Al het andere kun je verwijderen. 

Tip #3 Wat de boer niet kent dat vreet ie niet
In een vacaturetekst komt altijd een omschrijving voor over de ideale kandidaat. Realiseer je hierbij dat de schrijver goed heeft nagedacht over de omschrijving. Gebruik deze woorden dan ook in je sollicitatie! Dit is herkenbaar en zorgt voor een positieve associatie wanneer de recruiter je motivatiebrief snel scant. 

Voorbeeld

In een vacaturetekst staat de volgende omschrijving: 

‘’Je bent sales gedreven en zorgt door je positieve benadering voor een optimale klantervaring’’

Zorg er dan in jouw motivatiebrief voor dat je een van de vetgedrukte woorden terug laat komen in jouw motivatiebrief. Uiteraard niet allemaal. Vaak staat het belangrijkste aan het begin. In dit geval zouden bijvoorbeeld de woorden ‘’sales gedreven’’ terug moeten komen in jouw motivatiebrief.

Tip #4 Wees niet te lang van stof 
Maximaal 1 A4 is het advies. Zorg ervoor dat de lezer er niet tegenop kijkt om jouw motivatiebrief te lezen. Niet teveel woorden gebruik en niet herhalen uit je CV. Houd het kort en krachtig!

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM