Mijnmotivatiebrief - Blog

Motivatiebrief Tips

Wat is een goede opbouw van mijn motivatiebrief? (2024)

· >
Structuur en opbouw motivatiebrief

Een goede opbouw van je motivatiebrief is cruciaal in jouw sollicitatieproces. Een goed opgebouwde brief neemt de lezer mee en zorgt ervoor dat de lezer de gehele sollicitatiebrief leest. In dit artikel zullen we jou helpen bij het maken van een goede motivatiebrief op basis van een goede structuur. Je hebt dus geen gratis voorbeeld meer nodig!

Maar eerst, waarom is tekststructuur zo belangrijk? Met een goede tekstructuur help je de lezer van jouw brief de boodschap beter te begrijpen en uiteindelijk kun je degene die de brief leest hierdoor beter overtuigen. Daarnaast geeft het schrijven van een goede brief op basis van een heldere structuur ook een signaal af naar jouw toekomstige werkgever, namelijk dat je in staat bent om een goede tekst te schrijven. Vooral voor beroepen waarbij schrijven belangrijk is, is dit cruciaal. Vaak vragen sollicitanten zich af of de opbouw van een brief verschilt voor de type functie waarop je solliciteert. Het antwoord hierop is nee. Of je nou een motivatiebrief schrijft als verkoopmedewerker, voor een baan de zorg, in de horeca, voor een bijbaan, een stage of een opleiding. In alle gevallen is de structuur altijd hetzelfde.

Structuur motivatiebrief

De structuur van een motivatiebrief is redelijk simpel en bestaat uit drie delen:

  1. Opening 
  2. Kern
  3. Afsluiting

Voor de introductie gebruik je meestal niet meer dan 1 alinea. In de introductie is het belangrijk dat je de volgende drie punten bespreekt:

  • Op welke functie solliciteer je met deze motivatiebrief?
  • Wat is de aanleiding geweest voor jouw sollicitatie?

Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste aanhef gebruikt. Maar het allerbelangrijkste blijft de openingszin van jouw motivatiebrief. Hieronder tref je een voorbeeld aan:

Freek Hendrik
Sasssenheimstraat 1
1022 BB Arnhem

Mediakompany
T.a.v.: mevrouw De Groot
Graaf Floris Laan 121
2209 ZV Veenendaal

Arnhem, 18 januari 2024

Betreft: Sollicitatie logistiek supervisor

Geachte mevrouw De Groot,

Met veel belangstelling zag ik uw oproep op Linkedin staan waarbij u op zoek bent naar een logistiek supervisor die het nieuwe logisitieke team kan opzetten en mee kan bouwen aan de MediaKompany van morgen. Met meer dan 10 jaar werkervaring als logistiek supervisor in verschillende sectoren pas ik uitstekend in het profiel van deze functie en met mijn ambitie om mezelf verder te ontwikkelen naar teamleider ben ik van mening dat ik een perfecte kandidaat ben voor deze functie. In deze brief zet ik mijn motivatie hiervoor uiteen. 

Voor de afsluiting geldt hetzelfde. Ook hiervoor gebruik je slechts 1 alinea. Zorg ervoor dat je zowel voor de inleiding als de afsluiting unieke openingszinnen en afsluitende zinnen gebruikt. In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Ik heb ontzettend veel zin om het team te komen versterken en kijk er naar uit om mijn ervaring, kennis en persoonlijkheid te benutten om hiermee een waardevolle bijdrage te leveren aan de organisatie. Aangezien deze brief slechts beperkt ruimte biedt voor een uitgebreide motivatie zou ik het fijn vinden om in een persoonlijk gesprek mijn motivatie nader toe te lichten. Voor mijn personalia en achtergrond verwijs ik u naar mijn CV.

Met vriendelijke groet,

Freek Hendrik


Bijlage: CV

Voor de kern ligt dat anders. Hier zou je bijvoorbeeld 1, 2 of zelfs 3 alinea’s kunnen gebruiken. 3 alinea’s raden we af omdat je brief hierdoor te lang wordt. Met 1 of 2 alinea’s zit je goed omdat je brief dan nog steeds op 1 pagina past.  

Voor elke alinea gelden een paar regels:

  • Bepaal de volgorde van de belangrijkste punten die je wilt maken. 
  • Maak de alinea’s duidelijk zichtbaar. Dit doe je door middel van witregels.
  • Gebruik signaalwoorden zoals ten eerste, daarom, hierdoor, allereerst. Deze woorden helpen de lezer op weg maar helpen jou ook om alinea’s en zinnen aan elkaar te verbinden. 

Klik hier om meer te lezen over hoe je een overtuigende motivatiebrief schrijft.

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM