Mijnmotivatiebrief - Blog

Blog, Motivatiebrief Tips

Interne sollicitatie voorbereiden: 5 tips

· >

Is er een nieuwe functie vrijgekomen in het bedrijf waar je werkt die je wel interesseert? Doe dan een interne sollicitatie. Intern solliciteren is de perfecte manier om door te groeien binnen een onderneming. Ook voor het bedrijf zelf is een interne kandidaat interessant, omdat hij/zij al weet hoe het eraan toegaat.  

5 Tips voor een succesvolle interne sollicitatie

Een interne sollicitatie brengt een aantal unieke uitdagingen met zich mee. Hier vind je alvast 5 tips om je op weg te helpen. 

1. Neem het niet te licht op

Een veelgemaakte fout bij interne sollicitaties is dat werknemers het sollicitatieproces onderschatten. Ze verkopen het vel van de beer voordat hij geschoten is. En dan loopt het mis. 

Neem een interne sollicitatie dus even serieus als een externe. Bereid jezelf goed voor, en zet alles op alles om jezelf te verkopen als ideale kandidaat. 

2. Gebruik je interne netwerk

Als je binnen je eigen bedrijf solliciteert, is de kans groot dat je de desbetreffende leidinggevende of recruiter kent. Het kan dus zeker geen kwaad om even persoonlijk contact op te nemen. Vertel dat je intern gaat solliciteren en pols naar de verwachtingen. Misschien leer je wel iets nieuws dat je een voordeel geeft ten opzichte van andere sollicitanten. 

3. Voeg een motivatiebrief toe

Voor een interne sollicitatie heb je niet alleen een cv nodig, maar ook een motivatiebrief. Een motivatiebrief legt uit waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie in kwestie. Vermeld dus zeker het werk dat je gedaan hebt binnen het bedrijf. Maar ook nuttige bijscholingen, competenties en karaktereigenschappen mag je niet vergeten. 

Tip: gebruik onze tool om snel een sterke motivatiebrief te maken voor je interne sollicitatie. 

4. Blijf professioneel 

Bij een interne sollicitatie hebben veel mensen de neiging om heel informeel te solliciteren. Dat is geen goed idee. Hou het zakelijk. Wees professioneel, zowel bij het schrijven van je cv en motivatiebrief als het sollicitatiegesprek. 

5. Wees realistisch

Als huidige medewerker heb je natuurlijk een streepje voor. Helaas wil dat niet zeggen dat je voor elke job in aanmerking komt. Opleidingen, werkervaringen en vaardigheden spelen natuurlijk ook een rol. Wees dus realistisch omtrent je slaagkansen voor een interne vacature. Soms heeft het simpelweg geen zin om te solliciteren. 

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM