Mijnmotivatiebrief - Blog

Blog, Motivatiebrief Tips

Wanneer van job veranderen?

· >

Heel wat mensen vragen zich af wanneer ze best van job veranderen. Herken je een van onderstaande signalen? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe uitdaging.

5 Signalen om van job te wisselen

1. Je gaat met tegenzin werken

Is je hele zondag om zeep omdat je weet dat er een nieuwe werkweek aankomt? Ga je elke dag met tegenzin werken? Dan is het hoog tijd om van job te veranderen. Een nieuwe functie kan je frisse moed geven om weer met plezier op te staan. Dat heeft ook een positieve invloed op je humeur (en de mensen rondom jou).

2. Je hebt geen energie 

Een slechte baan vreet je energie weg. Wanneer je ’s avonds thuiskomt wil je maar één ding: in de zetel kruipen. In sommige gevallen krijg je zelfs fysieke ongemakken, zoals hoofdpijn en maagklachten. Deze signalen zeggen dat je best een nieuwe uitdaging zoekt.

3. Je klaagt over collega’s

Goede collega’s zijn goud waard. Het is een van de redenen waarom werknemers van hun job houden en in hetzelfde bedrijf aan de slag blijven. Maar ook het omgekeerde is waar. Slechte collega’s kunnen een impuls zijn om je ontslag te geven. Vooral wanneer het gaat om extreem gedrag, zoals pesterijen. 

4. Je leert niets meer bij

Wanneer iemand van job verandert, hoeft de werkomgeving niet altijd de oorzaak te zijn. Soms gaat het om de inhoud. Want als je werk geen mogelijkheden biedt om professioneel te groeien, is het tijd om verder te kijken. Het doel is namelijk om zoveel mogelijk voldoening uit je werk te halen en jezelf te verbeteren. 

5. Het bedrijf ligt je niet meer

Stel dat je enkele jaren geleden bewust voor een kleine onderneming koos, omdat je de ongedwongen sfeer en korte communicatielijnen zo leuk vond. Maar door een snelle groei is het bedrijf sterk veranderd. Het team is groter geworden, er zijn nieuwe procedures, meer regeltjes… Sommige mensen wisselen van job omdat het bedrijf niet meer bij hun persoonlijkheid past. Daar is helemaal niets mis mee. 

Wanneer is het beste moment om je ontslag te geven?

Heb je zin in een nieuwe uitdaging? Dan moet je eerst je ontslag indienen. Hier zijn enkele aandachtspunten om het juiste moment te kiezen:

  • Maak je nog kans op een bonus of premie binnen enkele weken? Dan is het misschien financieel interessant om nog even te wachten.
  • Het is altijd een goed idee om eerst een nieuwe job te vinden voordat je opstapt.
  • Bij sommige functies varieert de vraag doorheen het jaar. Denk bijvoorbeeld aan seizoensgebonden werk. Houd hiermee rekening bij het indienen van je ontslag.
  • Vergeet niet dat er meestal een opzegperiode is. 
  • Het ideale tijdstip om van job te veranderen bestaat niet. Er zijn altijd wel enkele bezwaren die je kan opsommen. Die zullen er altijd zijn. Soms moet je gewoon voor de korte pijn kiezen en de knoop doorhakken. 

Van job veranderen? Vergeet je motivatiebrief niet!

Met een sterke motivatiebrief stijgen jouw sollicitatiekansen. Gebruik vandaag nog onze tool om een persoonlijke sollicitatiebrief te maken.

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM