Mijnmotivatiebrief - Blog

Blog, Motivatiebrief Tips

Zo schrijf je een goede stagebrief

· >

Heel wat studenten doen een stage tijdens hun opleiding. Soms wordt deze stageplaats aangereikt door de school, maar soms moeten studenten zelf op zoek gaan naar een bedrijf. In dat geval is een goede stagebrief onmisbaar.

Wat is een stagebrief?

Een stagebrief is een motivatiebrief voor een praktijkstage. Het doel van deze brief is om een onderneming te overtuigen om gedurende een bepaalde periode een leerling te laten meedraaien in het bedrijf. De inhoud kan dus het verschil betekenen tussen een ‘nee’ en een ‘ja’. 

Tips voor je stagebrief

Om een goede stagebrief te schrijven, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld…

Wees specifiek

Stuur niet dezelfde stagebrief naar elk bedrijf. Pas de inhoud telkens aan. Waarom wil je aan de slag bij deze organisatie? Wat spreekt je aan? Wat is jouw meerwaarde als stagiair? Hoe sluit dit aan bij je studie? Deze antwoorden maken de stagebrief veel relevanter en verhogen je kans op succes. 

Vermeld bijbanen en nevenactiviteiten

Als student heb je nog geen werkervaring. Daarom raden we aan om jezelf te onderscheiden met bijbanen en nevenactiviteiten. Heb je bijvoorbeeld een bijverdienste als barman/vrouw in een restaurant, of ben je een begeleider in een jeugdbeweging? Vermeld dit dan zeker in je stagebrief. 

Vertel over je toekomstplannen

In een standaard motivatiebrief vertel je meer over de werkervaring die je opdeed. Bij een stagebrief is dat onmogelijk. Maar je kan wel meer informatie geven over je toekomstplannen. Vertel waar je naartoe wil in je professionele leven en hoe deze stage hierin past

Kies een professionele lay-out

Een goede eerste indruk is goud waard. Net daarom is de lay-out zo belangrijk. Kies een professioneel lettertype, zorg voor een duidelijke structuur, voorzie voldoende witruimte en vermijd een overdaad aan kleuren

Tip: hier vind je nog meer layout tips voor de motivatiebrief voor een stage. 

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM