Mijnmotivatiebrief - Blog

Blog, Motivatiebrief Tips

Nee, creatieve motivatiebrieven zijn geen goed idee

· >

Maar al te vaak krijgen we vragen van werkzoekenden die op zoek zijn naar een creatieve motivatiebrief. Ze denken dat een creatief ontwerp hun slaagkansen vergroot. Maar niets is minder waar. Creatieve sollicitatiebrieven zijn niet altijd beter, en kunnen zelfs het omgekeerde effect hebben. Dit is waarom…

Een creatieve motivatiebrief layout schrikt af

Ken jij de Engelse term ‘prototypicality’ al? Hiermee omschrijft men de mate waarin iets typerend is voor de categorie waartoe het behoort. Als ik bijvoorbeeld het woord ‘brandweer’ zeg, denk je waarschijnlijk aan een rode vrachtwagen met een ladder op het dak. Dat is protoypicality. Het is een beeld dat aan je verwachtingen voldoet. 

Dit concept geldt ook voor motivatiebrieven. Wanneer een werkgever een sollicitatiebrief ontvangt, heeft hij bepaalde verwachtingen omtrent het ontwerp. Hij rekent op een bepaalde layout en inhoud. Een creatief design vraagt extra denkwerk. Het kan zelfs voor irritatie zorgen. Dat wil je als sollicitant absoluut vermijden. 

Creatieve motivatiebrieven hebben dus een negatief effect. Je kiest beter een klassieke, professionele layout. Eentje die haar nut bewezen heeft. Zo vergroot je kans op succes. Vooral voor heel competitieve functies waarvoor honderden mensen solliciteren gebruik je best een traditioneel ontwerp. 

De inhoud ligt al vast

Het heeft geen zin om creatief om te springen met de inhoud van je motivatiebrief. Vermeld dus niet wat je favoriete kleur is of waarom je fan bent van een bepaalde groep (tenzij dit relevant is voor de functie). Werkgevers willen simpelweg weten wie je bent, welke opleidingen/vaardigheden je hebt en waarom jij geschikt bent voor de job. Al de rest is overbodig. Wijk dus niet af van de standaard inhoud. 

Creatieve motivatiebrieven vragen teveel werk

Nog een laatste reden om geen creatieve motivatiebrief te maken is de hoeveelheid werk die erin kruipt. Je spendeert waarschijnlijk al voldoende tijd aan de zoektocht naar een nieuwe job en het hele sollicitatieproces. Verspil dan geen uren aan een creatieve sollicitatiebrief met speciale lettertypes en kleuren. Je hebt ongetwijfeld wat beters te doen. 

Hoe moet het dan wel?

Een creatieve motivatiebrief is dus geen meerwaarde tijdens het sollicitatieproces. Hoe moet het dan wel? Simpel: gebruik onze tool. Hiermee maak je in 4 eenvoudige stappen een persoonlijke brief voor je droomjob. 

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM