Mijnmotivatiebrief - Blog

Blog, Motivatiebrief Tips

Hoe schrijf je een open sollicitatie?

· >

Bij een open sollicitatie reageer je niet op een vacature, maar zeg je simpelweg dat je interesse hebt om bij het bedrijf in kwestie te werken. Misschien is er wel een openstaande positie die nog niet gepromoot werd, of wordt het team in de toekomst uitgebreid. In extreme gevallen is de open sollicitatie zo overtuigend dat men speciaal voor jou een nieuwe baan creëert. 

Waarom open solliciteren?

Kiezen voor een open sollicitatie levert je drie voordelen op:

  1. Je toont initiatief. Werkgevers houden van gemotiveerde mensen die initiatief durven nemen. Met een open sollicitatie maak je dus meteen indruk.
  2. Geen concurrentie. Bij een klassieke vacature ontvangt het bedrijf tientallen, misschien zelfs honderden cv’s en motivatiebrieven. Met een open sollicitatie heb je geen concurrenten. 
  3. Vroeg of laat. Misschien zijn er op het moment van je sollicitatie geen mogelijkheden. Maar als je een goede indruk maakt, zal de HR-manager je profiel bewaren voor een toekomstige functie.

Zo schrijf je een open sollicitatie

Een open sollicitatie schrijven vraagt een andere aanpak dan een traditioneel sollicitatieproces. 

Stap 1: zoek juiste bedrijf 

Misschien heb je al een bedrijf op het oog, maar misschien ook niet. In dat geval moet je eerst een geschikte organisatie vinden. In welke sector zou je graag werken? In een groot of klein bedrijf? Eentje dat enkel lokaal actief is of internationaal? Kijk eens rond op Google en Linkedin om wat ideetjes op te doen.

Stap 2: bel het bedrijf op

De kans op succes wordt groter wanneer je je open sollicitatie kan richten aan een persoon. Bel het bedrijf op en vraag naar de contactgegevens van de HR-verantwoordelijke. Krijg je die niet, dan vind je via een tool als hunter.io misschien toch het e-mailadres van de juiste persoon. 

Stap 3: leer de organisatie kennen

Analyseer het bedrijf en de markt waarin het actief is. Bedenk hoe jij een meerwaarde kan zijn. Misschien hebben ze net een nieuw product gelanceerd waarvoor extra salesmedewerkers nodig zijn? Of zie je kansen op het vlak van online marketing?

Stap 3: schrijf je cv

Je hebt waarschijnlijk al een cv. Toch is het een goed idee om die altijd af te stemmen op het bedrijf in kwestie. Je kan misschien andere vaardigheden vermelden die het bedrijf zal appreciëren. 

Stap 4: schrijf een motivatiebrief

Je open sollicitatie staat of valt met de motivatiebrief. Met deze brief wil je de werkgever overtuigen om voor jou te kiezen. Hier zijn alvast enkele tips:

  • Wees formeel
  • Vermeld de naam van de ontvanger, dat maakt de inhoud persoonlijker
  • Vertel waarom je het bedrijf zo interessant vindt
  • Zeg voor welke functie je een open sollicitatie doet
  • Beschrijf je kwaliteiten en relevante opleidingen of werkervaringen
  • Zeg in de afsluiting dat je beschikbaar bent voor een gesprek

Motivatiebrief voor een open sollicitatie nodig?

Goed nieuws, want via onze website maak je in recordtempo een overtuigende motivatiebrief. Probeer het zelf

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM