Mijnmotivatiebrief - Blog

Motivatiebrief Tips

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? (2024)

· >

Deze vraag houdt veel mensen bezig en is ook niet eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit hoe je in een paar stappen een goede motivatiebrief maakt.

Eerst moet je je realiseren wat het doel is van de motivatiebrief. Het doel van een motivatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dit betekent dat jouw brief de brief- en cv-selectie moet overleven. Lees hier hoe je een brief schrijft die opvalt en bovenop de stapel terecht komt.

Realiseer je hierbij ook dat jouw motivatiebrief aan de orde zal komen tijdens het sollicitatiegesprek. Je zult dus bevraagd worden op de motivatie die je hierin opschrijft. Wees je hier dus bewust van wanneer je jouw motivatiebrief schrijft.  

Daarnaast is het ook belangrijk om je te realiseren dat er altijd een basiscriterium is waar je aan moet voldoen. En dat basiscriterium is het voldoen aan de vacaturevereisten die in de vacaturetekst staan. Als je hier niet aan voldoet dan sta je al met 1-0 achter.

We gaan er voor nu vanuit dat je voldoet aan de vacaturevereisten. Is dat dan voldoende? Nee! Er zijn waarschijnlijk ook genoeg andere sollicitaten die voldoen aan de eisen. De vraag is waarom jij dan meer geschikt bent dan de andere sollicitanten. Dit begint met een goede overtuigende motivatiebrief waarin je uitlegt waarom jij op deze functie solliciteert en waarom je geschikt bent. Lees in het volgende artikel meer over een paar krachtige tips voor het maken van een goede motivatiebrief.

Welke vragen moet jouw brief beantwoorden. In essentie gaat het om te volgende drie vragen:

 • Waarom wil je deze functie?
 • Waarom wil je deze functie bij deze organisatie?
 • Waarom ben jij geschikt voor deze baan?

Hoe moet je deze vragen nou beantwoorden? Hieronder helpen we je per vraag op weg.

Waarom wil je deze baan? 

 • Je bent er voor opgeleid, vindt het leuk en je krijgt er energie van
 • De baan biedt je een nieuwe kans/uitdaging
 • Je hebt de kans om iets unieks bij te dragen
 • Je kan veel zelf bepalen/ hebt veel eigen verantwoordelijkheid en dit past bij jou
 • Je hebt een duidelijke visie en kan dit kwijt in je baan
 • Etcetra, etcetera

De motivatie voor een baan loopt erg uiteen en is afhankelijk jouw persoonlijkheid, achtergrond, kennis, ervaring en drijfveren. Het belangrijkste is om voor jezelf te proberen te achterhalen waarom je de baan wilt. Schrijf het op en kijk of je dit kunt samenvatten tot 1 of 2 argumenten.

Waarom dit bedrijf?

Vervolgens is het altijd de vraag waarom je bij een bepaald bedrijf wilt werken. Vaak zijn daar verschillende redenen voor:

 • Een kennis/vriend van je werkt er ook en heeft je geenthousiasmeerd
 • Je bent op een andere manier in aanraking geweest met het bedrijf en bent onder de indruk geraakt
 • Je bent op een inhousedag geweest
 • De kernwaarden van het bedrijf spreken je aan
 • Het bedrijf is uniek/marktleider in de sector
 • Etc etc

Onthoud heel goed dat er geen ‘’goed’’ of ‘’slecht’’ is in de redenen waarom je een baan wilt of waarom je bij een bedrijf wilt werken. Het gaat om het uitleggen en de consistentie in je verhaal.

Waarom ben jij geschikt?

Als het goed is voldoe je aan de vacaturevereisten. Het gaat hier dus vooral om stil te staan bij de belangrijkste vereisten uit de brief en aan de hand van voorbeelden uit te leggen waarom jij geschikt bent. Lees ook het volgende artikel voor wat krachtige tips.

Onthoud dus goed dat je brief bedoeld is om uitgenodigd te worden voor een gesprek en dat alles wat je op schrijft ook aan de orde kan komen tijdens een sollicitatiegesprek.

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM