Mijnmotivatiebrief - Blog

Blog, Motivatiebrief Tips

Hoe ontslag aankondigen aan collega’s?

· >

Tijd voor verandering? Dan moet je vroeg of laat ontslag nemen op je huidige job. Veel mensen vinden dit een erg moeilijke opdracht, omdat ze niet weten hoe ze dit aan collega’s moeten vertellen. Ze hebben schrik voor afkeurende blikken of ruzies. Wil je die absoluut vermijden? Lees dan snel verder en ontdek onze tips om je ontslag aan te kondigen.

Kondig je ontslag aan als je helemaal zeker bent

Er is niets zo vervelend als je ontslag aankondigen aan collega’s, terwijl je plannen enkele dagen later in het water vallen. Wacht dus totdat je helemaal zeker bent dat er niets meer kan mislopen. Zo vermijd je ongemakkelijke situaties. 

Zit eerst samen met je manager

Voordat je je ontslag aankondigt aan alle collega’s, is het een goed idee om je manager of supervisor op de hoogte te brengen. Hij/zij moet namelijk op zoek naar een nieuwe medewerker en de overgangsperiode in goede banen leiden. Neem je ontslag omwille van een te laag loon? Dan heeft je baas op dat moment nog de mogelijkheid om een tegenbod te doen. Het kan je een mooie bonus opleveren.

Maar er zijn nog meer voordelen verbonden aan deze aanpak. Misschien heeft je baas wel enkele leuke ideeën om je ontslag aan collega’s te vertellen. Of misschien kan je de aankondiging samen doen. 

Breng hechte collega’s persoonlijk op de hoogte

Je hebt waarschijnlijk een erg goede band met enkele collega’s. Het is dus logisch dat je hen persoonlijk op de hoogte brengt. Doe dat niet tijdens de werkuren, maar op een rustig moment, bijvoorbeeld tijdens de lunch of een koffiepauze. Zo kan je ongemoeid al hun vragen beantwoorden. 

Vertel het ook aan ‘externe’ collega’s

In heel wat functies moet je beroep doen op externe specialisten, zoals grafisch ontwerpers, copywriters, web designers… Dat zijn in principe ook collega’s (hoewel ze niet in hetzelfde bedrijf werken). Vertel hen telefonisch of via e-mail dat je van job verandert en wie hun nieuwe contactpersoon wordt. Dan verloopt de overgang veel vlotter.

Ontslag aankondigen via e-mail

Soms is een persoonlijke boodschap onmogelijk (of niet gewenst). In dat geval kan je jouw ontslag aankondigen aan collega’s door middel van een e-mail. De inhoud kan er als volgt uitzien:

  • Begin met een formele begroeting.
  • Voeg vervolgens een zin toe over je positieve ervaring in het bedrijf. Zelfs als je geen plezier had aan het werk, zoek je iets positiefs (bv. over wat je geleerd hebt).
  • Schrijf een zin over je besluit om van job te veranderen. Je hoeft niet te zeggen waarom je hebt besloten om ontslag te nemen. Simpelweg zeggen dat het tijd is om verder te gaan is voldoende.
  • Als je dat gepast vindt, vermeld dan je contactgegevens zodat collega’s contact met je kunnen houden.
  • Voeg tenslotte nog een laatste zin toe waarin je je collega’s en het bedrijf bedankt voor hun steun.

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM