Mijnmotivatiebrief - Blog

Blog, Motivatiebrief Tips

Hoe maak je een carrièreswitch?

· >

Uitgekeken op je huidige job? Dan is het misschien tijd voor een carrièreswitch. Zo’n carrièreswitch lijkt misschien beangstigend, maar kan veel voldoening geven, zodat je elke dag weer met een glimlach gaat werken. In dit artikel geven we enkele tips om je carrièrewissel in goede banen te leiden. 

Stappenplan voor een vlotte carrièreswitch

1. Doe een beroepskeuzetest

Sommige mensen weten direct welk carrièrepad ze willen volgen. Maar niet iedereen. Heel wat werknemers dromen van een carrièreswitch zonder te weten in welke sector en functie ze aan de slag willen. Dat is helemaal geen probleem. Je kan bijvoorbeeld een beroepskeuzetest doen. De uitslag van deze test toont welke beroepen bij je passen. Zo voorkom je dat je in een verkeerde functie terechtkomt. 

2. Neem een loopbaancoach

Bij een carrièreswitch is het altijd een goed idee om een loopbaancoach onder de arm te nemen. Deze professional helpt mensen met veranderingen in hun loopbaan. Je krijgt praktische tips om een job te vinden die echt bij je past. Een loopbaancoach geeft ook antwoorden op vragen over het solliciteren, verloningen, work life balance, enz. 

3. Verfijn je skills

Maak je een grote carrièreswitch en heeft je nieuwe functie weinig te maken met de vorige? Dan moet je misschien aan je vaardigheden werken. Gelukkig zijn er verschillende opleidingen om jezelf om te scholen. Gedurende een opleiding van enkele maanden of een jaar kan je bijvoorbeeld verpleegkundige, elektricien, programmeur of leerkracht worden. Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die interne opleidingen organiseren.

Naast de ontwikkeling van nieuwe hard skills verdienen je soft skills aandacht. Soft skills zijn competenties die niet gebonden zijn aan een specifiek beroep. Denk bijvoorbeeld aan je leidinggevende capaciteiten of creatieve vaardigheden. Ook hieraan kan je werken.

4. Zoek geschikte vacatures

Van zodra je een bepaalde functie op het oog hebt en de juiste vaardigheden hiervoor hebt, kan je op zoek gaan naar geschikte vacatures. Neem eerst een kijkje op jobsites. Dankzij de filteropties vind je snel vacatures voor je carrièreswitch. Vergeet ook je netwerk niet. Via familie, vrienden en kennissen kom je misschien een vacante positie tegen die bij je past. 

5. Zet je cv en motivatiebrief op punt

Een succesvolle carrièreswitch is mede afhankelijk van je cv. De inhoud van je cv moet je toekomstige werkgever namelijk overtuigen om iemand aan te nemen met een compleet andere achtergrond. Dat is geen makkelijke opdracht. 

Net daarom raden we aan om een motivatiebrief toe te voegen. Hierin leg je uit waarom je voor een carrièreswitch kiest, en hoe je achtergrond toch relevant is voor deze functie. Met een sterke motivatiebrief heb je meer kans om een uitnodiging voor een gesprek te ontvangen

Tip: maak snel en eenvoudig een gepersonaliseerde motivatiebrief met onze tool

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM