Mijnmotivatiebrief - Blog

Blog, Motivatiebrief Tips

20x de perfecte afsluiting van jouw sollicitatiebrief [20 voorbeeld slotzinnen]

· >

Wil je meer weten over hoe je een motivatiebrief moet afsluiten? Lees dan dit artikel waarin we je uitleg geven en 20 perfecte voorbeelden om je sollicitatiebrief mee af te sluiten. 

Een sollicitatiebrief bestaat uit drie delen:

  1. De inleiding waarin je jezelf introduceert en aangeeft naar welke functie je interesse uit gaat. Wijdt hier niet meer dan 1 alinea aan en zorg ervoor dat je de juiste aanhef gebruikt. 
  2. De kern van de brief die ingaat op jouw motivatie. Dit deel moet ingaan op waarom je bij het bedrijf wilt werken, waarom je die functie wilt vervullen en waarom juist jij geschikt bent. Meestal kun je dit in één lange alinea doen of in 2 kortere alinea’s. 
  3. Het derde deel is de afsluiting van de brief.

De afsluiting van je brief is belangrijk omdat het je de laatste kans biedt om nog een keer indruk te maken. De laatste woorden kunnen veel effect hebben. Je wilt immers dat de lezer zich jou herinnert als een goede kandidaat. Daarom is het belangrijk dat de afsluiting van je sollicitatiebrief net zo enthousiast en zelfverzekerd is als de opening. Laat deze kans dus niet aan je voorbij gaan!

Waar moet een goede afsluiting van jouw sollicitatiebrief uit bestaan?

De afsluiting van je motivatiebrief moet minimaal uit de volgende 3 elementen bestaan:

  • Een verwijzing naar jouw curriculum vitae (altijd opnemen als bijlage)
  • Een aansporing om contact met jou op te nemen. Vaak kun je dit doen door aan te geven dat je graag op gesprek komt om je motivatie en CV persoonlijk toe te lichten
  • Afsluiting met een (formele) groet en je naam. De meest gebruikte groet is ‘’Met vriendelijke groet’’. 

Als je echter het slot van jouw brief nóg beter wilt maken dan kun je naast deze drie punten nog eenmaal jouw enthousiasme voor de functie en organisatie laten blijken. Je kunt dit doen door nog 1 of 2 korte samenvattende zinnen op te nemen over waarom jij goed past bij dit bedrijf. Bovenstaande richtlijnen gelden ook voor een brief in een andere taal, bijvoorbeeld het Engels.

Als je een open sollicitatiebrief schrijft dan is het aan te raden om iets scherper te zijn in de laatste alinea. Omdat je niet reageert op een openstaande vacature, weet je immers ook niet of en wanneer er contact met je opgenomen gaat worden. Daarom raden we het je aan om zelf het initiatief te nemen en dit aan te kondigen in de afsluiting van je motivatiebrief: “Ik zou graag mijn motivatie en ervaring persoonlijk willen toelichten. Ik neem aan het einde van de week contact met u op om te kijken of daar een mogelijkheid toe is.”

Hieronder tref je 20 perfecte voorbeelden waar je uit kan putten voor je brief. Maar voor we daarmee beginnen, eerst nog wat tips voor de afsluiting van jouw sollicitatiebrief.

TIP 1 Kies voor een ‘’veilige’’ afsluitende groet
Als je te formeel je brief afsluit, zoals met ‘’Hoogachtend’’ dan creëer je onnodig veel afstand tussen jou en je toekomstige werkgever. Een veilige afsluiting is kiezen voor ‘’Met vriendelijke groet’’ of ‘’Hartelijke groet’’. Met deze afsluiting zit je altijd goed en ben je niet te formeel, maar ook zeker niet informeel.

TIP 2 Maak de afsluiting actiegericht
Neem altijd een zin op waarin je aangeeft dat je graag bereid bent om je motivatie toe te lichten. Hiermee kun je op een subtiele manier aangeven dat je graag uitgenodigd wordt voor een gesprek.

TIP 3 Houdt de laatste alinea kort maar krachtig
Val niet in herhaling in je laatste alinea en houd deze kort maar krachtig. Met 3-4 zinnen zit je goed. Iets langer kan ook nog wel, maar alleen als de rest van je brief niet te lang is. Lees hier meer over een aantal krachtige tips voor jouw brief.

TIP 4 Zorg voor een goede opmaak van jouw brief
De opmaak van je brief is belangrijk. Lees hier meer over de opbouw van jouw brief. Houd de totale tekst van jouw brief op maximaal 1 A4. 

Hieronder tref je 20 perfecte voorbeelden aan die je kunt gebruiken voor de afsluiting van jouw motivatiebrief. 

Hoewel ik geprobeerd heb om mijn motivatie zo goed mogelijk uit te drukken realiseer ik mij dat deze brief slechts beperkte ruimte biedt voor een uitgebreide motivatie. Ik zou daarom graag mijn sollicitatie nader willen toelichten in een persoonlijk gesprek. Ter verduidelijking van mijn personalia verwijs ik u naar mijn CV. 

In mijn bijgevoegd curriculum vitae treft u meer informatie aan over mijn achtergrond, kennis en ervaring. Mijn motivatie licht ik graag nader toe in een persoonlijk gesprek. Ik zal binnen enkele weken contact met u opnemen om de mogelijkheden binnen uw organisatie te bespreken.  

Ik kijk ernaar uit om bij [naam bedrijf] aan de slag te gaan en bij te dragen aan de organisatie. In mijn brief heb ik gepoogd mijn motivatie zo goed als mogelijk toe te lichten. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat een brief niet voldoende ruimte biedt voor een uitgebreide toelichting. Daarom zou ik graag in een persoonlijk gesprek mijn motivatie nader willen toelichten. Voor meer informatie over mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik u naar mijn cv. 

Samengevat: ik denk dat ik met mijn inhoudelijke kennis van de sector in combinatie met mijn eerder opgedane vaardigheden en competenties, direct van toegevoegde waarde kan zijn voor uw organisatie. Voor meer informatie over mijn kennis en ervaring verwijs ik u graag naar mijn CV. Ik zou graag mijn motivatie nader willen toelichten in een persoonlijk gesprek.  

Tijdens het schrijven van deze brief ben ik nog enthousiaster geworden over de functie en kijk ik ernaar uit om het team te komen versterken. Ik hoop daarom dat deze brief voor u aanleiding is om mij uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek aangezien ik mijn motivatie graag nader toelicht. Voor meer informatie over mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik u naar mijn cv.

Ik heb ontzettend veel zin om aan de slag te gaan bij [naam bedrijf], bij te dragen aan de organisatie en gebruik te maken van de mogelijkheden om mezelf verder te ontwikkelen. Ik zou daarom in een persoonlijk gesprek mijn motivatie nader willen toelichten. Ter verduidelijking van mijn personalia verwijs ik u naar mijn CV.

Ik hoop dat ik mijn enthousiasme voor deze functie op u heb weten uit te brengen. Ik ga graag bij [naam bedrijf] aan de slag en zou graag in een persoonlijk gesprek mijn sollicitatie nader willen toelichten. Voor meer informatie over mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik u naar mijn cv.

Kortom: ik ben zeer enthousiast over deze vacature! Voor verdere informatie over mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik u graag naar de bijlage, waarin ik mijn CV heb opgenomen. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie nader willen toelichten.  

Zoals u ziet is de combinatie van de vakgebieden ‘X’ en ‘Y’ mij op het lijf geschreven. Graag zou ik mijn motivatie in een persoonlijk gesprek nader toelichten. Voor mijn personalia verwijs ik u naar mijn CV in de bijlage. Ik kijk uit naar uw reactie. 

Deze brief heeft u een eerste indruk gegeven van mijn achtergrond, kennis en enthousiasme voor de functie. Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Ik zie een uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet.

Voor mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik u graag naar de bijlage. Ik kom graag nader kennis om mijn motivatie nader toe te lichten. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij uiteraard telefonisch benaderen.

Voor meer informatie over mijn ervaring en werkzaamheden verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae. Uiteraard ben ik bereid mijn motivatie in een gesprek toe te lichten. Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u mij gerust bellen. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. 

In de bijlage treft u mijn CV aan. Ik kom graag kennismaken en mijn motivatie nader toelichten. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. 

Ik hoop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn enthousiasme voor deze functie. Voor meer informatie over mij verwijs ik u naar de bijlage. Ik kom graag een keer langs om mijn motivatie verder toe te lichten.

Ik kom graag bij u langs voor een gesprek waarin ik mijn motivatie en mijn enthousiasme voor deze baan nader kan toelichten. Voor mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik naar mijn CV.

Vanzelfsprekend ben ik bereid om mijn motivatie in een gesprek toe te lichten. Een uitnodiging daartoe zie ik dan ook met veel belangstelling tegemoet. Voor meer informatie over mijn achtergrond en ervaringen verwijs ik naar mijn CV in de bijlage.

Ik kom mijn motivatie graag in een kennismakingsgesprek toelichten. Een uitnodiging hiervoor zie ik met plezier tegemoet. Voor mijn personalia verwijs ik naar mijn CV in de bijlage.

Voor meer informatie over mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik u graag naar mijn cv. Vanzelfsprekend ben ik bereid het een en ander in een gesprek nader toe te lichten. Een uitnodiging hiervoor zie ik met veel plezier tegemoet.

In de bijlage treft u meer informatie aan over mijn achtergrond, kennis en ervaring. Ik kijk er naar uit om bij [naam bedrijf] aan de slag te gaan en bij te dragen aan de organisatie. Mijn motivatie licht ik graag verder toe in een persoonlijk gesprek. 

In mijn bijgevoegd curriculum vitae treft u meer informatie aan over mijn achtergrond, kennis en ervaring. Mijn motivatie licht ik graag nader toe in een persoonlijk gesprek. Een uitnodiging hiervoor zie ik met veel plezier tegemoet.

Mocht je intern solliciteren, dan kun je natuurlijk iets minder formeel zijn in de afsluiting. Meestal heb je degene bij wie je intern solliciteert al eens gesproken, al dan niet over de interne vacature. Verwijs in je brief bijvoorbeeld naar een kort gesprek dat je al hebt gevoerd in het kader van de interne sollicitatie. Maar probeer wel altijd zo zakelijk mogelijk te blijven omdat dit professioneel overkomt. 

Tot slot: nadat je klaar bent met het schrijven van je brief is het aan te raden om de brief even te laten liggen. Kijk de volgende dag nog een keer goed naar je brief zodat je eventuele fouten en slordigheden eruit kan halen. 

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM