Mijnmotivatiebrief - Blog

Motivatiebrief Tips

Hoe moet je een korte maar krachtige motivatiebrief schrijven? (2024)

· >
motivatiebrief schrijven

Het schrijven van een motivatiebrief kost altijd meer tijd dan je zou willen. Alleen het denken aan de vraag “Waarom zou je graag deel uitmaken van deze organisatie?” veroorzaakt bij veel mensen stress. Vaak weet je wel waarom je gemotiveerd bent maar kost het moeite om dit goed onder woorden te brengen in een korte motivatiebrief of sollicitatiebrief. Om je een handje te helpen zullen we in een aantal stappen uitleggen hoe je een korte maar krachtige motivatiebrief kunt schrijven voor jouw sollicitatie zonder dat je hiervoor een voorbeeld hoeft te gebruiken.

Vragen die we gaan beantwoorden:

 1. Wat is een motivatiebrief?
 2. Wat is een goede opbouw voor jouw motivatiebrief?
 3. Hoe moet je een goede motivatiebrief schrijven?

1. Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is een brief van niet meer dan één pagina die gebruikt wordt om te beschrijven waarom je de perfecte kandidaat bent voor een bepaalde functie. De brief gaat als bijlage mee met jouw CV.

Dit zijn een aantal scenario’s waarbij er om een motivatiebrief kan worden gevraagd:

 • Je solliciteert naar een functie (bijvoorbeeld als administratief medewerker)
 • Je moet een motivatiebrief schrijven voor een opleiding (bijvoorbeeld in de zorg als verpleegkundige)
 • Je moet een motivatiebrief schrijven voor een stage (bijvoorbeeld voor een stage in het buitenland)
 • Je solliciteert als vrijwilliger

Een motivatiebrief is geen begeleidende brief voor bij je CV die alleen uitlegt hoe specifieke informatie uit jouw cv overeenkomt met een vacature. Deze fout wordt vaak gemaakt. Een motivatiebrief of sollicitatiebrief gaat verder en geeft aan waarom je gemotiveerd en geschikt bent voor de functie. Zie je motivatiebrief als een korte maar krachtige pitch.

Het schrijven van een goede motivatiebrief kan een absolute game-changer zijn omdat recruiters bij gelijke geschiktheid kijken naar iemands motivatie en in hoeverre deze eruit springt. Een goede motivatiebrief kan dus een boost geven aan jouw sollicitatie. Ongeacht of je een open sollicitatiebrief schrijft of dat je specifiek op een functie solliciteert. 

2. Wat is een goede opbouw voor een motivatiebrief?

Een goede motivatiebrief structuur is essentieel om een goede indruk achter te laten.

De opbouw van een motivatiebrief is redelijk simpel en bestaat uit drie delen.

Deel 1 is de inleiding waarin je jezelf introduceert en aangeeft op welke functie je solliciteert. Wijd hier niet meer dan 1 alinea aan en gebruik originele openingszinnen.

Deel 2 bestaat uit de kern en moet jouw motivatie bevatten. Meestal kun je dit in één lange alinea doen of in 2 kortere alinea’s. Let er in dat geval wel op dat de inhoud goed verdeeld is over de twee alinea’s.

Deel 3 is het afsluiten van jouw motivatiebrief met een paar goede slotzinnen. 

Nog een keer in het kort de opbouw van een sollicitatiebrief: 

 1. Inleiding (goede openingszin)
 2. Kern
 3. Kern
 4. Aflsuiting (goede afsluitende zin)

Een goede motivatiebrief geef antwoord op drie vragen:

 • Waarom wil je hier werken?
 • Waarom dit bedrijf?
 • Waarom ben je geschikt?

Deze drie vragen dienen in de kern aan de orde te komen. 

Wil je weten hoe je een motivatiebrief maakt die opvalt? Lees dan dit artikel.

3. Hoe moet je een motivatiebrief schrijven?

Hierboven hebben we uitgelegd hoe een motivatiebrief is opgebouwd. De vraag is echter hoe je een motivatiebrief kunt maken die opvalt? Een manier om dit te doen is om de brief goed toe te spitsen op de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Gebruik dus geen algemene voorbeeld brief. Dit zijn een aantal basiselementen die je kunt toepassen:

 • Zoek uit wie over de sollicitatie gaat en richt je in je openingszin toe op de persoon in kwestie. Bijvoorbeeld ‘’Geachte heer Jansen’’ i.p.v. ‘’Geachte heer/mevrouw’’
 • Kijk goed naar de functie eisen in de vacature omschrijving. Zorg ervoor dat je brief aansluit bij de drie belangrijkste vereisten. 
 • Laat zien dat je de waarden van de organisatie deelt. Wees specifiek.
 • Je brief moet echt duidelijk maken dat je heel graag bij de organisatie wilt werken. Vermeld dus specifieke redenen, toon kennis en spreek passie uit voor het vakgebied. 
 • Tot slot een belangrijke DON’t: LIEG NIET! Recruiters kunnen door onwaarheden heen prikken. Lieg dus niet. Want hiermee verlaag je jouw kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Lees hier over meer don’ts.

Zoals we eerder aangaven dient een brief antwoord te geven op de volgende drie vragen:

 • Waarom wil je hier werken?
 • Waarom dit bedrijf?
 • Waarom ben je geschikt?

Hoe moet je deze vragen nou beantwoorden? Hieronder helpen we je per vraag op weg met een aantal korte motivatieteksten die je kunt gebruiken om een goede motivatiebrief te maken.  

Waarom wil je deze baan? Vaak weten we niet waarom we op een bepaalde baan solliciteren. Uiteraard wil iedereen een dak boven zijn hoofd en brood op de plank. Het spreekt dus voor zich dat je geld wilt verdienen. Maar als je hiermee aan komt als motivatie dan is de kans klein dat je de baan krijgt. Hieronder een aantal mogelijke motiverende redenen voor een baan:

 • Je bent er voor opgeleid, vindt het leuk en je krijgt er energie van
 • De baan biedt je een nieuwe kans/uitdaging
 • Je hebt de kans om iets unieks bij te dragen
 • Je kan veel zelf bepalen/ hebt veel eigen verantwoordelijkheid en dit past bij jou
 • Je hebt een duidelijke visie en kan dit kwijt in je baan
 • Etcetra, etcetera

De motivatie voor een baan loopt erg uiteen en is afhankelijk jouw persoonlijkheid, achtergrond, kennis, ervaring en drijfveren. Het belangrijkste is om voor jezelf te proberen te achterhalen waarom je de baan wilt. Schrijf het op en kijk of je dit kunt samenvatten tot 1 of 2 argumenten. 

Vervolgens is het altijd de vraag waarom je bij een bepaald bedrijf wilt werken. Vaak zijn daar verschillende redenen voor:

 • Een kennis/vriend van je werkt er ook en heeft je geënthousiasmeerd
 • Je bent op een andere manier in aanraking geweest met het bedrijf en bent onder de indruk geraakt
 • Je bent op een inhousedag geweest
 • De kernwaarden van het bedrijf spreken je aan
 • Het bedrif is uniek/marktleider in de sector
 • Etc etc

Onthoud heel goed dat er geen ‘’goed’’ of ‘’slecht’’ is in de redenen waarom je een baan wilt of waarom je bij een bedrijf wilt werken. Het gaat om het uitleggen en de consistentie in je verhaal. 

Tot slot komt dan de vraag die wat eenvoudiger te beantwoorden is. Waarom ben jij geschikt?

Als het goed is voldoe je aan de vacaturevereisten. Het gaat hier dus vooral om stil te staan bij de belangrijkste vereisten uit de brief en aan de hand van voorbeelden uit te leggen waarom jij geschikt bent. Lees ook het volgende artikel voor wat krachtige tips.

Onthoud goed dat je brief bedoeld is om uitgenodigd te worden voor een gesprek en dat alles wat je op schrijft ook aan de orde kan komen tijdens een sollicitatiegesprek. Schrijf dus een motivatie op die je ook kunt uitleggen. 

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM