Mijnmotivatiebrief - Blog

Motivatiebrief Tips

Wat is een goede openingszin voor mijn motivatiebrief? (2024)

· >

Met een goede openingszin val je direct met de deur in huis en trek je de aandacht van de lezer. Benieuwd hoe je een goede openingszin schrijft? Lees hieronder verder. 

Even een kleine zijstap. Denk eens even na over je favoriete film of een film die je onlangs hebt gezien. Kun je je herinneren wat de openingsscène was en hoe de film begon? Vrijwel altijd begint een film ergens midden in het verhaal en wordt er heen en weer in de tijd gesprongen en gespeeld met de chronologie. De reden waarom dit gedaan wordt is om het spannend te houden. Nu is het springen en spelen met de tijd voor jouw sollicitatiebrief niet relevant. Wel het feit dat een openingscene altijd de kijker pakt. Zo moet je het begin van je motivatiebrief dus ook zien. Een goede openingszin pakt de aandacht van de lezer en maakt de lezer nieuwsgierig. Kijk bijvoorbeeld naar de openingszin hieronder:

Compassie hebben voor elkaar en zorgen voor hulpbehoefenden is mij van jongs af aan met de paplepel ingegoten en geeft mij veel voldoening. Na het zien van de vacature als verzorgende gehandicaptenzorg bij de Maasland kliniek kon ik mezelf niet bedwingen om direct een brief te schrijven en mezelf kandidaat te stellen voor deze functie. 

Door die eerste zin ‘’Compasie hebben voor elkaar en zorgen voor hulpbehoefenden is mij van jongs af aan met de paplepel ingegoten en geeft mij veel voldoening.’’ Wil de lezer weten wie is deze persoon? Waarom heeft hij zoveel passie met zorg? Etc etc. 

Een ander voorbeeld:

Stations vormen een essentiële schakel in het treinvervoer en zijn daarmee van grote waarde voor de reiziger, het concern en voor andere vervoerders. Ik bouw als medewerker strategie graag mee aan de verdere ontwikkeling hiervan en aan het creëren van stations van wereldklasse. Deze functie sluit goed aan bij mijn profiel en daarom stel ik mij met veel plezier hiervoor kandidaat.

De vraag is hoe je op een dergelijke openingszin komt? Het antwoord daarop is niet eenvoudig. Vaak kijken sollicitanten naar gratis voorbeelden op het internet. Dit helpt niet echt omdat deze voorbeelden altijd de unieke situatie waar jij als sollicitant bevindt miskennen. In plaats van een gratis sollicitatiebrief of motivatiebrief voorbeeld is het beter om te begrijpen wat een openingszin uniek maakt en waarom dit belangrijk is voor de opbouw van jouw motivatiebrief.

Elke openingszin is namelijk uniek en persoonlijk en heeft drie onderdelen die hierin centraal staan:

  • JIJ
  • DE FUNCTIE
  • HET BEDRIJF

De kunst is om deze drie met elkaar te verbinden. Dan krijg je een mooie unieke motivatiebrief openingszin. Of je nou een korte motivatiebrief wilt schrijven, een open solliciatiebrief of een motivatiebrief als verpleegkundige, voor een stage, als administratief medewerker of in de horeca. Als je deze strategie snapt dan zul je tot een creatieve en orginele openingszin komen voor jouw solliciatiebrief gedurende jouw sollicitatie.

Voorbeeld openingszinnen 

Hieronder een aantal ideen ter inspiratie die je kunnen helpen om de drie elementen met elkaar te verbinden:  

  1. Is er een bijzondere reden waar jij de organisatie van kent?-> Als je bijvoorbeeld altijd bij Zonnestudio Sunset en zonnebank pakt dan kan het een mooie aanleiding zijn om dit te benoemen indien je bij hetzelfde bedrijf solliciteert voor een baan. 
  2. Welke relevantie informatie staat er in de vacature tekst ter inspiratie? Je vindt er namelijk altijd informatie in over het bedrijf en waar ze specifiek naar zoeken. ‘’Marktaandeel verhogen, dat is uw strategische doelstelling voor de komende jaren. Met mijn ondernemende en commerciële instelling wil ik graag aan de basis staan van dit resultaat. Ik solliciteer daarom graag naar de functie als regiomanager.”
  3. Heb je vaardigheden/kennis die speciaal zijn?-> Op dit moment ben ik een van de weinige programmeurs die kunnen werken met de nieuwe programmeertaal XX. In korte tijd heb ik me deze taal eigen gemaakt en ik zou deze nu graag willen benutten om mee te bouwen aan uw bedrijf. 
  4. Speelt er iets in de actualiteit waar je bij kunt aansluiten?-> De Belastingdienst is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest door een tekort aan personeel. Omdat ik het belang zijn van een goede Belastingdienst voor Nederland zou ik daar graag een steentje aan bij willen dragen. En daarom solliciteer ik graag naar de functie van medewerker balie.”
  5. Is er iets speciaals aan de diensten of producten van het bedrijf dat je opvalt? “Perfecte producten. Moderne design. En een prima prijs. Ik koop graag bij Primark! Ik zou het daarom heel leuk vinden om er als verkoopster aan de slag te gaan. Ik solliciteer daarom graag naar de baan.”

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM